Što za Vas znači plin R-32?

11. studeni 2016.


Ako ste jedan od onih kupaca koji se dobro informiraju prije odabira klima uređaja sigurno ste primjetili i uređaje koji koriste radnu tvar R-32. Koje su prednosti i mane? Koliko je isplativo kupiti takav uređaj?

Što je R-32?

R-32 je radna tvar koja se godinama koristi kao komponenta trenutno najkorištenije mješavine radnih tvari pod oznakom R-410. Ta mješavina se sastoji od radne tvari R-32 (50%) i R-125 (50%). Prednosti korištenja čistog R-32 plina je prvi prepoznao Daikin, a s vremenom su se i drugi proizvođači odlučili na isto.

Zašto izabrati R-32?

Osnovni razlog uvođenja jednokomponentnog R-32 plina je njegov utjecaj na okoliš. Naglasak na ekologiju je svugdje oko nas, a prednosti koje R-32 donosi nisu zanemarive. GWP vrijednost za R-32 je 675 dok za R-410 on iznosi 2088. Zbog njegove visoke energetske učinkovitosti u identičnom sustavu je potrebno manje R-32 plina u odnosu na R-410.

Što je GWP? Potencijal globalnog zatopljenja (GWP) je broj koji izražava potencijal utjecaja koji bi određena tvar imala na globalno zatopljenje ako bi se ispustila u atmosferu. To je relativna vrijednost koja uspoređuje učinak 1kg radne tvari u odnosu na 1kg CO2 u razdoblju od 100 godina.

Činjenica da je R-32 jednokomponentan plin ima prednosti i za instalatere jer ga je lakše reciklirati i ponovno koristiti. Osim toga, može se puniti u tekućem i plinovitom stanju, a radni tlakovi su slični R-410

Radna tvar R-410 će biti zabranjena od 2025. godine. Samim time vrijedi razmisliti o kupnji uređaja koji koristi R-32 plin kao radnu tvar. 

Da ipak nije sve savršeno možemo spomenuti činjenicu da R-32 spada među lako zapaljive plinove i može doći do eksplozije kod ekstremnih primjera curenja plina. Ipak, uzevši u obzir sve prednosti R-32, ta činjenica nije razlog za odustajanje od korištenja već poziva na oprez kod odabira instalatera. Instalacija uređaja od strane stručne osobe sa potrebnim atestima znači i bezbrižnost u korištenju. Fast Forward je prvu instalaciju uređaja koji koriste R-32 plin izvršio početkom 2015. godine. Za dodatne informacije kontaktirajte nas.

Kontakt